Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

Урок пам"яті "А пам"ять жива, допоки пам"ятаємо ми!" до 75 - річчя визволення Єлизаветградки та Михайлівки від нацистів у грудні 1943 року.

Date: 7 грудня 2018 о 16:02, Refreshed 17 січня 2019 о 13:52
317 views

З метою вшанування цієї визначної дати учні 9 класу Єлизаветградківської філії КЗ «Михайлівське НВО» разом із вчителем історії Ніколайченко Оленою Анатоліївною підготували та провели урок пам'яті на тему «А пам'ять жива, допоки пам’ятаємо ми!». На цей урок були запрошені учні 10 та 11 класів Михайлівської ЗШ І –ІІІ ступенів, педагоги, адже історія двох сусідніх сіл тісно переплітається і учням цікаво було почути про наш край в роки Другої світової війни.

     8 8 грудня 2018 року виповнюється 75 років з дня визволення Єлизаветградківки від нацистських окупантів. Холодного, зимового дня, 8 грудня 1943 року війська   75 – го стрілецького корпусу 252 стрілецької дивізії під командуванням генерал-майора Андріана Захаровича Акименка,  за підтримки партизанів було визволено селище  від гітлерівців.

    З метою вшанування цієї визначної дати учні 9 класу Єлизаветградківської філії КЗ «Михайлівське НВО» разом із вчителем історії Ніколайченко Оленою Анатоліївною підготували та провели урок пам'яті на тему «А пам'ять жива, допоки пам’ятаємо ми!». На цей урок були запрошені учні 10 та 11 класів Михайлівської ЗШ І –ІІІ ступенів, педагоги, адже історія двох сусідніх сіл тісно переплітається і учням цікаво було почути  про  наш край  в роки Другої світової війни. Також були запрошені селищний голова Голуб Юрій Васильович та районні депутати і спонсори нашої філії Пісний Олександр Іванович та Бакаляр Станіслав Володимирович.

     Учні ознайомили присутніх з подіями в нашому краї на  початку війни, з нацистським окупаційним режимом та його каральними заходами проти мирного населення.

Не менш цікавою була розповідь про діяльність партизанських загонів на території Єлизаветградківського та Олександрівського районів. Учні дізналися про подвиг комісара партизанського загону П.І.Боєвця, якого поліцаї вистежили, коли він перебував на лікуванні у своїх родичів на околиці Єлизаветградки. Гітлерівці оточили їхню хату.Зав'язалась перестрілка і вони запропонували йому здатись, але у відповідь він відкрив вогонь. Тоді вони підпалили стріху у хаті. Палала солом'яна покрівля, очі виїдав дим. Петро Іванович продер стріху і з пістолетом у руці випростався на повний зріст. Кров цівкою збігала з його тіла, але пролунав постріл і його тіло впало в палаючу хату. Так загинувзахисник рідної землі Петро Іванович Боєвець.Жахливою смертю загинула партизанська зв’язкова, учителька нашої школи Мошнягун Марія Іванівна. Їїполіцаї вистежили і схопили. По звірячому били і катували, поламали руки, відливали водою і знову продовжували мордування, намагаючись вибити зізнання про розташування партизанів. Вона мовчала, тоді ці звірі, в людській подобі, прив’язали Маріюдо коня і почали тягати вулицями селища. Потім знову забрали в жандармерію і продовжили катувати. На другий день відважну партизанкута її матір забили до смерті.

Учні Михайлівської школи познайомили наших учнів з тими подіями, які відбувалися саме в Михайлівці в роки окупації.

Під час уроку діти дізналися під час якої наступальної операції було звільнено Єлизаветградку та Михайлівку від гітлерівців, переглянули фрагменти карти військових дій у грудні 1943 року. Увесь урок супроводжувався фотографіями та документами зібраними з різних джерел. Учні прослухали спогади жительки селища Петлі О.О., остарбайтера, про перебування її на примусових роботах у Німеччині. Переглянули кінохроніку часів війни про визволення м.Кіровограда та документальний фільм Єлизаветградківської кіностудії «Інгулець», яка діяла при будинку культури, про зустрічі визволителів у 1985 році на єградківській землі «40 років без війни».

Давно відгриміли бої Другої світової, але пам'ять не тлінна. Вона береже імена тих, хто поліг на полі бою, чи був замордований у гестапівських застінках. І допоки ми живі, ми повинні передавати з покоління в покоління історію нашого народу, нашого краю.

Comments:
Only authorized users can leave comments.